Ga naar hoofdinhoud

Vlaggenmast. Een must voor het huis

De vlag in top.

Ons huis is sinds kort nog een beetje meer huis geworden. Het heeft nu namelijk een vlaggenmast! En dat is toch zo’n veel grotere toevoeging aan het geheel dan ik van tevoren ooit gedacht had! En dat alleen maar omdat een van onze kinderen eindexamen doet dit jaar…

Ons huis staat vrij en heeft een aardige voortuin. Overigens alleen aardig in formaat. Niet in looks. Want aan curb appeal hebben we nog nooit iets gedaan. Hoe dan ook, onze voortuin is nu al een stuk opgeknapt. Alleen al door die malle, kale paal met oranje dop. Daarom is mijn stelling: Bij een vrijstaand huis met een puntdak én een ruime voortuin is een vlaggenmast een must. Dat vind ik. Vanaf nu dus. Tikje truttig zo’n mast? Beetje wel. Maar ons huis is er zo een dat je als kind tekent: Met een puntdak én een vlag. Schande eigenlijk dat we er zolang mee hebben gewacht.

Bij een vrijstaand huis met een puntdak én een ruime voortuin is een vlaggenmast een must.

Want we wilden al heel lang een vlaggenmast. Vooral sinds die kerstlichtjes ‘boom’, je kent ze wel, op decemberavonden lijkt het alsof er een reusachtige verlichte boom in je tuin staat. Ik ben dol op dat soort kerst kitsch. Maar dan alleen als enorm gebaar in het XXL.

Maar het kwam er dus nooit van. Totdat ik me realiseerde dat als onze oudste dit jaar slaagt voor zijn eindexamen, we geen plek hebben om zijn tas-met-vlag op te hangen. Toch een erg leuke traditie die goed in ere wordt gehouden bij ons in het dorp.

Dus besloten we halsoverkop zo’n mast te bestellen. Maar niet voordat ik me had verdiept in hoe dat eigenlijk hoort. En wat bleek? Er hoort een boel in vlaggenmast-land! Ik loop ze hier allemaal even na.

Hoe hoog moet je mast zijn?

Hoe hoog moet zo’n mast bijvoorbeeld zijn? Ja, dat is belangrijk want de boel moet natuurlijk wel in verhouding zijn met je huis. Mooist is om de mast een meter lager te maken dan de nok hoogte van je huis. Alleen als je een heel grote voortuin hebt en de mast ver van het huis wilt plaatsen kan hij ook lager zijn, omdat hij in perspectief dan ook in verhouding is.

Wat is de beste plek?

En dan de plek. Wat is slim? Bij ons was dat heel eenvoudig. Doordat er twee grote bomen in de voortuin staan was er eigenlijk maar een plek waar de mast en de vlag zonder tussenkomst van takken zou kunnen wapperen. Er blijken geen ‘regels’ voor te zijn. Kies gewoon een logische plek. Houdt er alleen rekening mee dat de vlag vrij kan wapperen. Ook zou ik hem ruim links of rechts van de nok plaatsen. Vooral als je huis vanaf het begin van de straat al frontaal in beeld is.

Ik wist zeker dat onze lukraak, en door de bomen bepaalde plek, de juiste was toen de buurvrouw, die het langst in ons straatje woont, mij een foto zag nemen. “Trots op je voortuin?” Vroeg ze. Nou niet bepaald, maar ik maak een foto van de vlaggenmast. Die is nieuw. “O, ja?” vroeg ze verbaasd, “die stond er toch altijd al?” Nee, sinds een uur!

Heb je een vergunning nodig?

Nog een vraag waar ik voor het plaatsen even bij stil stond: Mag je zomaar een vlaggenmast plaatsen? Ja, dat mag tot 6 meter zonder vergunning. En per erf niet meer dan één mast. Als je nok dus 8 meter of hoger is of je zou twee of meer masten willen plaatsen, dan moet je bij je gemeente nagaan of je een vergunning moet aanvragen.

Hoe groot moet mijn vlag zijn?

En dan de maat van de vlag. Iedere mast heeft zijn eigen vlag maat. Het draait, ook hier, allemaal om de juiste verhouding. Een mast van 6 of 7 meter heeft een vlag van 150 X 225 nodig, dat is dus gewoon een fors dekbedovertrekt! Een mast van 8 of 9 meter maakt het nog bonter, die moet een vlag van 2 bij 3 meter hebben! En bij 10 meter moet ie al 225 bij 350 zijn!

Pimp je vlag!

Tsja en wat voor vlag doen we dan? Dat mag je lekker zelf weten. Behalve de Nederlandse of die van een ander land (die je overigens nooit na zonsondergang hoort te hijsen of in nok hoort te hebben…) kun je natuurlijk ook je eigen vlag laten bedrukken. Met je eigen familiewapen of zo. Niet echt mijn ding maar duur hoeft het niet te zijn. Voor een paar tientjes heb je, je eigen vlag bedrukt. Moet je wel nadenken over rare dingen, bijvoorbeeld of ie links- of rechtswaaiend moet zijn. Dat heeft gek genoeg eigenlijk niets met de windrichting te maken maar met de leesrichting. Die moet eigenlijk altijd van de mast aflopen.

Behalve een landenvlag kun je aan nog veel meer denken. Een geboortevlag bijvoorbeeld, of een vlag van je favoriete voetbalclub (alleen wapperen als ze gewonnen hebben gaarne). Ook populair, vooral in delen van de VS, de Gaypride vlag of vlaggen van een (pop)festival (die van de zwarte cross is bekend) of een provincie (de Friese pompebleden!).

Wij houden het voorlopig alleen bij de Nederlandse vlag bij speciale gelegenheden. Nu maar hopen dat hij  kan wapperen met de tas van zoonlief… No pressure, schat. Anders vast volgend jaar, staat ie er gewoon alvast voor de kerstlichtjes! Hoe mooi dat is zie je hier…

Back To Top